{ "title": "Burun Kıkırdak Ameliyatı", "image": "https://www.kikirdak.gen.tr/images/burun-kikirdak-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 08:49:53", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Burun kıkırdak ameliyatı, burun içinde tam ortada bulunan kıkırdak eğriliğinin düzeltilmesi yöntemidir. Burnun içerisinde önde kıkırdak ve arkada kemik bulunur. İdeal bir burunda kıkırdak tam ortada bulunur ve burundaki sağ ve sol boşluğu eşit uzaklıktadır. Sağlıklı bir vücut için burundan nefes alıp vermek çok önemlidir. Burun sadece nefes alıp vermeyi sağlamaz. Solunum sonrasında havayı nemlendirir ve koku almayı sağlar. Burun kıkırdağında oluşan en ufak bir deformasyon burnun tüm bu işlevlerini yitirmesine sebep olur. Bu deformasyonlar bazen doğuştan bazen de doğumdan sonraki yıllarda burna alınan bir darbeden de kaynaklanabilir. Genelde büyüme sırasında ortaya çıkar. Çocukluktan erişkin yaşa geçiş aşamasında sağlık kontrolleri sırasında fark edilir. Hastalar genelde burun tıkanıklığından yakınır. Burundan yeterli nefesi alamayan hasta özellikle sabah uyandığında ağızda kuruluk hisseder. Uyurken bazı hastalarda horlama görülür. Solunumda burun işlevini yitirdiği için sürekli ağızdan nefes alınır. Bu durum ilerleyen zamanlarda burun kanamalarına bile yol açar. Hasta tüm bu sebeplerden dolayı burun kıkırdak ameliyatı olmayı tercih eder.

Ameliyat Esnası

Burun kıkırdak ameliyatı öncesi hasta mutlaka kan sulandırıcı ilaçlar kullanmalıdır. İlaç haricinde ameliyattan yaklaşık 8 saat önce bir şey yenilmemesi ve içilmemesi gerekir. Hastada kalp yetersizliği, yüksek tansiyon gibi hastalıklar bulunmadığı sürece ameliyat esnasında genel anestezi tercih edilir. Ameliyat açık ya da kapalı teknik kullanılarak yapılır. Genelde kapalı teknik tercih edilir burun sırtında eğriliklerin olduğu durumlarda burun ucunun altından kesi yapılarak açık teknik kullanılır. Ameliyat süresi yaklaşık olarak 40-60 dakika arası değişir. Ameliyat esnasında burnun ön tarafındaki ve burun sırtındaki desteği koruyarak burun içerisindeki kıkırdak eğriliği düzeltilir. Burun orta duvarının her iki yanındaki zara benzeyen tabakaya mukoza denir. Mukozaya kesi yapılarak kıkırdaktan ayrılır. Daha sonra çıkıntılar traşlanır. Kimi zamanda bu işlemler dışarıda şekillenerek tekrar içeri konulur. Daha sonra kıkırdağın yeniden deformasyona uğramaması için burun içine düz kıkırdaklar konularak emilebilir dikiş atılır. Son olarak burna tampon takılarak ameliyat sonlandırılır. Tamponlar ameliyat sonrası hastaya nefes alırken zorluk yaratabilir. Uykuda boğazı kurutabilir. Tamponu çıkarırken hastada ağrı ve kanama yaşanmasına sebep olabilir. O nedenle ameliyat sonrasında tüm bunların önüne geçebilmek için silikon tampon uygulanmalıdır. Bu tamponlar sayesinde hasta daha rahat nefes alırken ameliyatın etkileri hasta üzerinde hafifletilmiş olur.

Ameliyat Sonrası

Burun kıkırdak ameliyatı sonrası hasta aynı gün hastanede istirahat eder. Ertesi gün rahatlıkla evine dönebilir. Ameliyat sonrası silikon tamponlar üzerindeki deliklerden özel serum ya da spreyler kullanılarak burun delikleri açık tutulmaya çalışılır. Burunda oluşabilecek kabukların azaltılması için nemlendirici damlalar kullanılabilir. Ameliyattan sonraki ilk 24 saat sulu ve yumuşak gıdalar tüketilmemelidir. Hapşırmaya yol açacak baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır, Hapşırma hissi geldiğinde ağız açık tutularak hapşırılmalıdır. İlk günlerde burunda kanla karışık akıntı olacaktır. Burun ilk hafta sümkürülmemelidir. Burun deliğinin hemen yakınında kurumuş kan varsa ucu oksijenle ıslatılmış ince bir pamuk çubukla çıkarılabilir. Ameliyattan sonraki ilk 2 hafta hasta kendini yorgun hissetmeye devam edeceği için yorucu egzersizlerden kaçınmalıdır. Ağızdan nefes alıp verme sonucu dudaklarda kuruma gözlenebilir. Bunu önlemek için dudak nemlendiricisi ya da vazelin kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ameliyattan 3-4 hafta boyunca hasta haftada bir muayene edilir. Bu muayene esnasında doktor tarafından burun temizliği yapılır. Ameliyat sonrası burun açıklığı en iyi duruma yaklaşık altı hafta sonra oluşur. Bu süreye kadar ara ara nefes almada zorluk çekilmesi gayet olağan bir durumdur.
" } ] }