{ "title": "Diz Kıkırdak Nakli", "image": "https://www.kikirdak.gen.tr/images/diz-kikirdak-nakli.jpg", "date": "20.01.2024 02:19:08", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Diz Kıkırdak Nakli: Eklem kıkırdağı sert ve esnek bir örtü biçiminde eklemlerdeki kemik uçlarını kaplar ve iki kemiğin birbiri üzerinde yumuşak ve sürtünmesi en aza indirilmiş biçimde hareketini sağlar. Bununla beraber eğer kıkırdak travma veya kullanıma bağlı olarak zarar gördüğü zaman vücudun başka dokuları gibi hızlı ve tam olarak iyileşme sağlamaz. Yaralanmış kıkırdak sonucunda meydana çıkan kemiğin eklemde diğer tarafa direkt teması ile ağrı ve hareket kısıtlaması ortaya çıkar. Biyolojik mühendislik ve gelişen teknoloji diz eklem kıkırdağı hasarlı insanlar için umut kaynağı olmuştur. Artık değişik teknikler ve teknoloji ile hastaların kendi hücre ve dokuları alınarak ağırlık binen dizlerdeki kıkırdağın tedavisi mümkün olmaktadır.

Diz Kıkırdak Nakli: bu teknikler şunlardır;

Mikro kırık: Kıkırdak arızası olan bölgeler küçük delikler açılarak kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin hasarlı bölgeye getirilmesi ve burada kıkırdak yama oluşturulmasıdır. Tamamen artroskopik olarak yapılan bir işlemdir. Hasarlı kıkırdak doku tamamen temizlenmek sureti ile canlı kemik dokusu ortaya çıkarılır. Daha sonra bu iş için yapılmış özel ekipmanlar kullanılarak birbirlerine 1 er cm mesafelerle 1 cm derinliğinde, 2-2 mm genişliğinde delikler açılır. Bu deliklerden kemik iliğinin içindeki kök hücreler gelerek canlı kemik dokusuna katılır. Bu hücreler bulunduğu yerin özelliği nedeni ile kıkırdak hücrelerine dönüşür ve bölgede bir kıkırdak yama meydana gelir. Avantajları; Tamamen artroskobik olarak yapılması, komplike ekipman gerekmemesi, ucuz ve etkili olmasıdır. Dezavantajları; Yeni oluşan kıkırdağın yapısı normal eklem kıkırdağından daha farklı ve zayıftır.

Kıkırdak hücre nakli: Kıkırdak hücreleri yapısal bakımdan en üst seviyede olgunlaşmış hücrelerdir. Bu sebeple kendileri çoğalma göstermezler. İnsanlarda kıkırdak hücresi yapılanması 1 yaşında sona erer. Yeni kıkırdak hücresi çoğaltılması için genetik laboratuarlarında genetik birçok işlem ve kültürde çoğaltma işlemi gerekmektedir. İki aşamalı bir cerrahi müdahale gereklidir. İlk aşamada cerrah artraskobik teknik kullanarak sağlıklı kıkırdak hücrelerini diz ekleminin ağırlık taşımayan bölgelerinden toplar. Toplanan kıkırdak hücreler genetik bir işlem sonrasında 15 gün kültüre edilmek üzere üretilir. Bu hücreler yapısal olarak hazırlandıktan sonra ikinci aşama operasyona geçilir. İkinci operasyonda diz kıkırdak yapısında bulunan hasarlı bölge üzerine dikilmiş kemik zarının altına bu hücreler enjekte edilirler. Bu hücrelerden orijinal kıkırdak dokusuna çok yakın olan kıkırdak dokusu üretilir. Kıkırdak hücre naklinde hastaların kendi hücreleri kullanıldığı için tehlike yoktur ve hastaların büyük kısmında iyileşme sağlanır. Fakat bu nakil herkese uygulanamaz. Bu nakilde karar verebilmek için hasarlı bölgenin ölçüsü, önceki ameliyatların sayı ve içeriği, hastanın talep ve beklentileri, hasarlı kıkırdağın bulunduğu yer ve birden fazla lezyonun bir arada bulunması önem teşkil etmektedir. Yaşlı ve kireçlenme bulguları olan kişilerde uygulama yapılmazken genç ve yaralanma dolayısı ile kıkırdak problemi olan hastalar iyi adaylardır. Ancak nakil gerektiren bölgenin alanı çok geniş olmamalıdır. Genişleyen alanlarda başarı oranı düşük olduğu için allogreftler daha avantajlı olmaktadır.
" } ] }