{ "title": "Kıkırdak Büyümesi", "image": "https://www.kikirdak.gen.tr/images/Kikirdak-Buyumesi-35.jpg", "date": "19.01.2024 19:15:00", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Kıkırdak Büyümesi, İnsan vücudundaki kıkırdaklar kemiklerin birbirine birleştiği yerlerde bulunurlar. Son derece, elastik, düzgün ve sertliği ile belirlenen, yarı geçirgen, beyaz, bağlayıcı bir dokudur. Omurgada ve omurlar arasındaki kıkırdaktan yapılmış olan yuvarlak diskler vardır. Bu diskler omurganın maruz kaldığı gerilim durumunda sarsın­tıyı bir tampon gibi azaltarak, bir gerilme durumunun oluşumunda omurganın esnek olmasını sağlar. Bu kıkırdaktan yapılmış olan disklerin yerinden oynaması halinde disk kayması dediğimiz hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kollar, bacak ve parmakların oynak olan eklem yerlerini örten bu kıkırdaksı dokular organların rahat ve sessiz hareket etmelerini sağlarlar. Kıkırdak dokular bur­un ucunda, göz kapaklarında, soluk borusunda ve kulaklarda birçok kıkırdak doku bulunur. Vücudun birçok bölümünde kıkırdak olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı kıkırdaktaki bir hastalık kıkırdak bulunan bölgenin işlevinin yerine getirilmesine engel olur. Örneğin burunda meydana gelen bir kıkırdak büyümesi sağlıklı nefes alıp vermede sorun oluşturacaktır ya da kolda bulunan kıkırdakta büyümesi, kolun görevini rahat bir şekilde yerine getirmesini engelleyecektir. Vücutta oluşan birçok romatizmal kemik hastalıklarında kıkırdak doku hastalığına rastlanır. Bazı kemik hastalığında kemiklerin epifiz ismi verilen ve birçok büyüme noktalarında ortaya çıkan bozukluk sebebi büyüme durma noktasına gelir. Bu durumda ise cücelik sorunu ile karşı karşıya kalınır. Akondroplazi ismi verilen bu kıkırdak doku hastalığının tedavisi ise mümkün değildir.

Kondrodisplazi (Marfan sendromu) denilen bir başka kalıtımsal bağ dokusu hastalığında ise tam tersine, uzun kemiklerin ileri derecede uzadığı görülür. Bu hastalık on yaşından önce teşhis edilecek olur ise bu gibi durumlar kız çocuklarında östrojenler kullanımı yapılarak erken bir puberte meydana getirilme işlemi yapılabilir. Böylece de boy uzaması durdurulmaya çalışılabilir.

Kıkırdak dokunun örselenip parçalanma ihtimali oldukça büyük ve eklem çevresinde sinovya denilen bir kı­lıf eklem boşluğunun içine düşebilir. Bazen de kıkırdak doku kireçlenme ile karşı karşıya kalır. Yani kalsifikasyona (Kalsyumun bir tarafa toplanması) uğrayarak osteokondrom denilen bu hastalığın meydana gelmesine sebep olabilir. Tümöral bir gelişme olarak bilinen kondrosarkom hastalığından ayırt edilmesi gerekir. Ancak bu ayrılması gereken şey Uzman doktorların müdahalesi ile mümkün olabilir. Kıkırdak büyümesi hissi veya bu durumun meydana geldiği şüphesi oluştuğunda Uzman bir doktora başvurulması gerekir.
" } ] }