{ "title": "Kıkırdak Çeşitleri", "image": "https://www.kikirdak.gen.tr/images/kikirdak-cesitleri(1).jpg", "date": "21.01.2024 09:14:32", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Kıkırdak Çeşitleri: Bir diğer adı da sentripom olan ve vücut üzerinde yarı taşıyıcı bir görevi olan kıkırdak, kemikten daha fazla esneyebilen ve yumuşak olan bir matrise sahiptir. Kıkırdak doku üzerinde damar yoktur ve kıkırdağın hücreleri bu matris sayesinde madde alışverişi yapmaktadır. Kıkırdak vücut üzerinde göğüs kafesinde, kulaklarda, burun ve boğaz ile omurlar arasındaki disklerde mevcut haldedir. Hiyalin, elastik ile fibröz kıkırdak olmak üzere ana kıkırdak çeşitleri toplamda üç tanedir. Kıkırdak doku kondrosit ile matrisin salgılanabilmesi ve bakımının sorumluluğunu üstlenen kondroblastları içerir. Matrisin içinde bulunan kontroblastlar olgun hale geldiklerinde ise lakuna isimli boşluklarda bulunan kondrositlere dönüşmektedirler. Kondrositlerin hemen çevresinde bulunmakta olan matris teritoryal matris olarak adlandırılır. Kıkırdak kolajen ile elastik liflere sahiptir.

Kıkırdak Çeşitlerinin Özellikleri Nelerdir?

Üç farklı çeşit kıkırdak vardır ve bu kıkırdakların tamamı var oldukları yerin ihtiyaçlarına göre farklı özellik göstermektedirler.

Hiyalin Kıkırdak: bu kıkırdak çeşidinde kuru ağırlığının yaklaşık olarak yüzde kırk kadarını tip II kolajen oluşturmaktadır. En fazla rastlanan kıkırdak tipi hayalin kıkırdaktır ve hayalin sözcüğü cam sözcüğünden türemiş bir sözcüktür. Bunun sebebi ışığı çok az geçiren yani yarı saydam olan matrisidir. Hayalin kıkırdak hareketli olan eklemlerde mevcuttur. Bunun yanı sıra, vücutta bulunan kemiklerin iç kısmında kemikleşmenin merkezi olarak çalışacak şekilde mevcuttur. Ayrıca, büyük solunum yollarının duvarlarında da hayalin kıkırdak bulunmaktadır. Bu büyük solunum yolları burun, gırtlak ile nefes borusudur. Hayalen kıkırdakta bazı hücreler birbirinden ayrılmazlar, bir arada toplanırlar. İkili ya da üçlü halde kalan bu gruplara izogen guruplar ismi verilmektedir ve bu durum mikroskop altında rahatlıkla gözlemlenebilmektedir.

Elastik kıkırdak: Elastik lifler içeren elastik kıkırdağın bir diğer adı da sarı kıkırdaktır. Elastik kıkırdak kulağın kepçe kısmında ve gırtlak ile östaki borusu gibi bazı borularda mevcuttur ve bu borularda bulunan kıkırdak boruların devamlı açık olarak kalması görevini üstlenir. Hiyalin kıkırdak ile benzerlik gösteren elastik kıkırdağın hiyalin kıkırdaktan farkı ise tip II kalojenden başka matrisin içine dağılmış halde olan elastik yapıda lifleri de içermesidir ve bu durum dokunun daha sert olmasının yanı sıra, elastik olmasını da sağlamaktadır.

Fibröz Kıkırdak (Fibrokartilaj): Hayalin kıkırdağa kıyasla çok daha fazla kolajen içermekte olan fibrokartilaj yani fibröz kıkırdak, özel tip bir kıkırdak olmaktadır. Fibröz kıkırdak sert destek gerektiren ya da fazla oranda gerilme direnci gerektiren ortamlarda bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, omurgaların arasında bulunan disklerde, kalça ile penis kemiklerinin arasında, tendon ya da pigmentlerin kemikler ile birleştiği yerlerde de bulunmakta olan fibröz kıkırdağın karakteri yoğun kıkırdak ile hiyalin kıkırdak dokunun arasındadır.

" } ] }