{ "title": "Kıkırdak Ezilmesi", "image": "https://www.kikirdak.gen.tr/images/Kikirdak-Ezilmesi-32.jpg", "date": "20.01.2024 17:33:12", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "Kıkırdak Ezilmesi, vücudumuzu mükemmel bir şekilde hareket ettirmemizi sağlayan eklem kıkırdaklarının karşılaşabileceği en önemli sorunlardan biridir. Eklemleri oluşturan kemiklerin uç kısımlarını kaplayan ve kemiklerin birbirine temas etmesine engel olan eklem kıkırdakları pek çok nedenden dolayı ezilebilir. Zamanla yumuşayan kıkırdak dokuları ezilmelere karşı daha hassa hale gelir. Bu durumda kıkırdağın altında yer alan kemiklerin de zarar görmesi mümkündür ve hastayı oldukça rahatsız eden birçok durum ortaya çıkar. Kıkırdak doku ezilmeleri ilaç tedavileri ya da birtakım cerrahi yöntemler gerektirir. Spor aktiviteleri esnasında bazı kişilerde alınan bir darbe sonucu kıkırdak dokunun bazı bölgelerinde ezilmeler ortaya çıkabilir. Bu ezilmelerde eklem kıkırdağının yenilenmesine yönelik tedaviler yapılabilir.

Kıkırdak Ezilmesi belirtileri nelerdir?
Kıkırdak Ezilmesi neden olur?

Kıkırdak ezilmeleri yine de ekleme dışarıdan gelen birtakım darbeler sonucunda ortaya çıkar. Trafik kazaları ve spor kazaları gibi durumlarda eklemlere direkt olarak alınan darbeler bu ezilmelerin en çok görülen nedenleridir. Kıkırdak ezilmeleri en çok diz eklemlerinde görülür. Diz eklemlerinde görülen kıkırdak ezilmelerinde aynı zamanda menisküs ve çapraz bağ yaralanmalar da oluşabilir. Bu durumlar dışında eklemlerde meydana gelen kırık ve çıkıklarda da bölgesel olarak kıkırdak ezilmeleri kendini gösterir. Diz kapağı kemiği ve omuz çıkıkları da çok görülen örneklerdir.

Kıkırdak ezilmesi tanısı ve tedavi seçenekleri

Kıkırdak doku ezilmesinde öncelikle hekim durumun neden kaynaklandığını ve hastada ortaya çıkan belirtileri dinler ve ayrıntılı bir şekilde hastayı muayene ederek birtakım görüntüleme yöntemlerine başvurur. İlk olarak hastanın röntgen filmi çekilir, bu sayede eklemi oluşturan kemik yapısı hakkında bilgi alınır. Kıkırdakta bir ezilme durumu söz konusu ise tanı kolayca konulabilir. Hekim bazı durumlarda gerek görürse manyetik rezonans görüntülemesi isteyebilir. MR ile kıkırdak ezilmesi tanısı doğrulanır. Ancak kıkırdak ezilmelerinin tanısında bazı durumlarda MR görüntülemesi de yeterli olmayabilir. Bu durumda hastaya damardan kontrast madde verilir ve MR artrografi tetkiki yapılır.

Eklemlerin kıkırdak dokusunda oluşan ezilmeler hastanın hayatını aşırı derecede etkilemiyor ve şikâyete neden olmuyorsa hastalar sadece aralıklı izleme ile kontrol edilir. Ancak fazla belirti veren ve kişinin hayatını çok etkileyerek şikâyetlerinin artmasına sebep olan kıkırdak ezilmelerinde mutlaka tedavi gerekir.

Kıkırdak ezilmesi için hekimin önereceği ilaçlar, glikozamin desteği ve fizik tedavi gibi yöntemlerle hasta rahatlar. Ama bu yöntemler sadece kıkırdak ezilmelerinden dolayı oluşan belirtileri belli bir süre için geçiştirme amaçlıdır. Tüm bu yöntemler tek başına kıkırdak ezilmelerini tedavi etmekte yeterli olmaz.

Kıkırdak ezilmesi tedavisi genelde cerrahi operasyonla yapılır. Genellikle açık ameliyat veya artroskopi yöntemi ile eklem içinde var olan sorunlar düzeltilir. Hasarın oldukça büyük olduğu vakalarda hastanın diğer eklemlerinden doku alınıp hasarlı bölgeye nakil yapılabilir.
" } ] }