{ "title": "Kıkırdak Kemiği", "image": "https://www.kikirdak.gen.tr/images/Kikirdak-Kemigi-39.jpg", "date": "20.01.2024 00:20:47", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kıkırdak kemiği, Kıkırdak vücudun önemli bir yapısal bileşenidir. Bu sağlam bir dokudur; ancak kemikler kadar sert olmayıp, yumuşak ve çok daha esnektir. Kıkırdak vücudun birçok alanında bulunan bir bağ dokusudur. Kemikler arasındaki eklemle de (Dirsekler, dizler ve ayak bilekleri gibi), kaburga uçlarında, omurgada omurlar arasında, bronşiyal tüplerde, kulak ve burunda bulunur.

Kıkırdağın yapısı ve görevi: Kıkırdak kondrositler denilen özel hücrelerden oluşur. Bu kondrositler, kolajen lifler, proteoglikan ve elastin liflerden oluşmuştur. Kafadanbacaklılarda ve omurgasızlardan yumuşakçalarda bulunur. Kan damarı ve sinir içermez. Kıkırdak dokunun vücudun diğer hücre ve organ türlerinden farklı olarak, kan dolaşımı yoktur. Bu nedenle, hasarlı kıkırdağın kan tarafından sağlanan maddelerin yardımı olmadığı için diğer dokulara kıyasla iyileşmesi için daha uzun sürer. Hücrelerin beslenmesi çevredeki bağ dokularından sızan sıvılarla gerçekleşir. İnsan vücudunda üç çeşit kıkırdak yapı vardır.

Saydam kıkırdak: Eklemlerin yüzeylerini kaplar. Burun, soluk borusu, gırtlak ve bronşlara destek sağlar.

Telli kıkırdak: Omurlar arası diskleri ve menüsküsleri oluşturmaktadır.

Esnek (Elastik) kıkırdak: Esnek kıkırdak ise kulak kepçesi ve gırtlak kapağında şekillendirmeyi yapar.

Esnek oluşları nedeniyle vücudumuzun hareketli yerleri özellik eklemlerde yer alan kıkırdak, hareket etmeyi, esnemeyi ve kemikler arasında bağlantıyı sağlar.

Kıkırdağın sağlığı: Kıkırdak yapıda kan dolaşımı olmadığı için yapının yıpranması, parçalanması gibi durumlarda iyileşmeleri uzun süre almaktadır; bazı durumlarda da tam iyileşme olmamaktadır. Tüm bunları düşününce kıkırdak yapının zarar görmemesinin önemi anlaşılmaktadır. Kıkırdak yapıya zarar verecek derecede vücuda yüklenilmemesinin gerekliliği de ortaya çıkmaktadır. Bazı spor dallarıyla uğraşan sporcularda da sık sık görülen yaralanmaların bir kısmı da kıkırdak yapının zarar görmesiyle oluşmaktadır. Kıkırdak yapının zarar görmesinde tedavi ilaç dışında kıkırdağın olduğu bölgeye dışarıdan müdahaleler de yapılmaktadır. Kıkırdak bölgeye sıvı enjekte edilmekte ya da cerrahi müdahaleler yapılmaktadır.
" } ] }