{ "title": "Kıkırdak Nakli", "image": "https://www.kikirdak.gen.tr/images/kikirdak-nakli.jpg", "date": "20.01.2024 07:57:39", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kıkırdak Nakli, iki şekilde yapılmaktadır. Kişinin yük binmeyen eklem kıkırdağı alınarak silindir şeklide kıkırdağın hasarlı olduğu bölgeye nakledilmesidir. Kıkırdak naklinin laboratuvar ortamında yapılması gerekmektedir. Bu yöntemle hastadan biyopsi kullanılarak kıkırdak dokusu alınır. Kıkırdaklardan alınan dokular laboratuvar ortamında çoğaltılarak hastanın sıkıntılı kıkırdak bölgesine nakledilir. Bu tedavi şekli daha önceki tedavi şekillerine oranla daha başarılı olduğunu bildirmişlerdir. Hastanın daha çabuk yürüme ve dizde ağrı, şişlik şikâyetlerinde azalma olduğu da gözlemlenmiştir.

Kıkırdak Nakli Cerrahisi

Kıkırdak nakli cerrahisinde başarılı ameliyatlar günümüzde mümkün hale gelmiştir. Kıkırdağın herhangi bir sebepten dolayı yaralanmasında kendi, kendini yenileme ve onarma gibi bir özelliği olmadığı bilinmektedir. Bu sebeple kıkırdakta oluşan yaralanmalarda kıkırdak nakli yapmak dışında tedavi yöntemi olmadığı bilinmektedir. Kıkırdak yaralanmalarının ilerledikçe kıkırdakta kireçlenme başladığı kireçlenme ile hastanın sorun yaşadığı bölgeyi kullanamaması da görülmektedir. Bu tür durumlarda kıkırdak nakli tamiri veya kıkırdak hücreleri ile çoğaltılan rejenerasyon teknikleri ile kıkırdak nakli yapılmaktadır.

Mikrokırık yöntemi ile yapılan kıkırdak nakli zedelenen kıkırdağı temizleme işlemi ile başlanmaktadır. Temizlenen kıkırdak altında bulunan kemik dokuya delikler açılarak delikler açılırken kanama yapan bölgeye de kemik içerisinde bulunan kendi kök hücresinden yerleştirilerek kendi tamir dokusunun oluşturması sağlanmaktadır. Kıkırdak naklinde kemik ve kıkırdaktan oluşan sağlıklı parçalar alınarak sorunlu olan kıkırdak dokuya nakledilmektedir. Kıkırdaktan alınan hücreler çoğaltılarak kıkırdak naklide gerçekleştirilmektedir. Hastanın vücudundan biyopsi yöntemi ile alınan kıkırdak dokudan alınarak alınan hücreler laboratuvarlarda çoğaltılmaktadır. Özel laboratuvarlarda çoğaltılan kıkırdak dokular daha sonra hastaya naklediliyor. Mikrokırık teknolojisinden önce eski yöntemde kıkırdağın kemik ile birleştiği yerden alındığından bozukluklar oluyor ve hastanın şikâyetlerinin olmasına yürüyüş sonrası şişlikler ve ağrılar görülüyordu. Eskiden kıkırdak nakli öncesi temizlik atroskopik ile temizleniyordu. Hastanın stabil olmayan dejenere bölgeleri alınarak ortaya krater sorunu çıkıyordu. Yeni geliştirilen cerrahi müdahale teknikleri günümüzde kıkırdak naklinin daha sağlıklı ve sorunsuz olduğunu göstermektedir.
" } ] }